Norsk Isseilerklubb

Om Isseiling Kontakter Linker Kalender Bilder

 

Hvor seiler vi?

Norge er mest kjent for snø og ski. Gode og stabile forhold for isseiling er ikke så lett å finne her til lands.

Gode forhold vil si sikker is med rimelig jevn overflate, minst 600 x 200 m, blank is eller lett snødekke mindre enn 10 cm tykt, samt vind med styrke mellom ca. 2 og 8 m/s. Store regattaer krever større flater, gjerne 3 x 3 km.

Noen ganger har vi flott is i Norge, gjerne i perioden før den første snøen legger seg på isen. I Oslo har vi seilt på Bogstadvannet og Maridalsvannet, og mange ganger på Vestfjorden ved Sandvika, Leangbukta og på Bundefjorden. Steinsfjorden på Ringerike har ofte god is men ustabil vind.

I Vestfold har Akersvannet ved Stokke og Tønsbergfjorden vest for Nøtterøy ofte god is. På Østsiden av Oslofjorden kan det være egnede forhold på Vannsjø, Tunevannet og vi har opplevet fantastiske forhold i Skjebergkilen. Felles for disse områdene er at forholdene forandrer seg fort. Ofte blåser det for lite, og når det kommer mer enn 10 cm snø er sesongen slutt, i alle fall for en tid. Vi trenger gode israpportører, og vil gjerne få beskjed om gode isforhold.

I Sverige har de mindre snø, mere blank is, og jevnt over mye bedre forhold for turløp på skøyter og isseiling. Der er det mange organiserte DN- seilere, klubber som organiserer regattaer, og miljøer der man kan få råd og hjelp. Den nærmeste klubben for interesserte i det sentrale Østlandsområdet er Västkustens Isjaktsällskap som holder til i Gøteborg. Andre svenske klubber kan man finne via den svenske hjemmesiden.

I Europa seiles det EM hvert år, og VM annethvert år. Arrangement av mesterskapene går på omgang mellom de 17 landene som er med i IDNIYRA Europe, men det betyr ikke at regattaen holdes i arrangørlandet. Dato for arrangementet bestemmes minst et halvt år på forhånd, og dersom det ikke er gode forhold i arrangørlandet flyttes mesterskapet til et annet sted der is og vindprognosene er gode. Dette skjer på noen få dagers varsel og krever betydelig fleksibilitet av alle involverte. De seneste 10 årene har det vært arrangert EM og VM i Sverige, Tyskland, Ungarn, Østerrike, Finland, Estland og Russland. Polen, som for tiden har verdens beste DN-seilere, har skullet arrangere mesterskap flere ganger de senere årene, men hver gang er det blitt flyttet til andre land. EM 2011 skulle vært i Latvia, men ble flyttet tilo Estland, der forholdene var flotte!